Minder mensen met premieachterstand zorgverzekering

Minister Schippers heeft afgelopen dinsdag de verzekerdenmonitor naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit blijkt dat het aantal mensen met een premieachterstand zorgverzekering is afgenomen.

Eind 2014 betaalden 325.000 mensen hun zorgpremie niet (op tijd). Dit aantal is in anderhalf jaar met 10% gedaald naar 290.000 mensen. Heb je zelf moeite met het betalen van je premie? Goed om te weten dat er maatregelen getroffen zijn. Hierdoor kun je sneller je achterstand afbetalen.

Meer betalingsregelingen

Eind 2015 heeft de Tweede Kamer een nieuwe wet aangenomen. Zorgverzekeraars hebben hierdoor meer mogelijkheden om betalingsregelingen af te spreken met wanbetalers. Een aantal verzekeraars maakt hier al veel gebruik van. Voor klanten met een betalingsachterstand is het door deze wet makkelijker geworden om hun achterstand in te lopen.

Lagere premie Zorginstituut

Maar er is ook een tweede reden van de afname van het aantal wanbetalers. Heb je je zorgpremie langer dan 6 maanden niet betaald? Dan wordt je aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut mag de premie via je loon of uitkering inhouden. Sinds 1 juli 2016 is de premie van het Zorginstituut verlaagd van € 159,- naar € 128,-. Ook hierdoor kunnen achterstallige premies sneller alsnog worden betaald. Deze premie ligt hoger dan die van de gemiddelde basisverzekering. Dat is om er voor te zorgen dat de kosten voor deze regeling niet komen te liggen bij mensen die wel hun premie betalen.

premieachterstand zorgverzekering