Minder wanbetalers zorgverzekering

Het aantal Nederlanders dat zijn of haar zorgverzekering niet kan betalen is in een jaar tijd afgenomen met 35.000 naar in totaal 290.000. Dat is bijzonder te noemen, aangezien de trend van de afgelopen jaren een stijging was in aantal wanbetalers van de zorgpremie en continue boven de 300.000 lag.

Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZiN), de officiële instantie waar Nederlanders worden aangemeld die niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen.

Daling

Op 1 augustus van dit jaar is het aantal wanbetalers gemeten op 290.000, waarbij ruim een jaar geleden (1 juli 2015) dit er nog 325.000 waren. De reden voor deze daling is dat de meeste grote zorgverzekeraars (Achmea, CZ, VGZ en Menzis) hun verzekerden met een betalingsachterstand eerder afmelden bij het Zorginstituut.

Wanbetaler

Als de zorgpremie 6 maanden achtereenvolgens niet betaald wordt, dan wordt diegene als wanbetaler aangemeld bij het ZiN. Het instituut kan vervolgens de verschuldigde premie inhouden op het loon, de uitkering en zorgtoeslag. Bovendien moet de verzekerde een bestuursrechtelijke premie betalen, die hoger ligt dan de normale kosten van de zorgverzekering.

Versoepeld

Recentelijk is de regeling voor wanbetalers al versoepeld met de volgende twee maatregelen:

  • De bestuursrechtelijke premie is verlaagd
  • Er kan een betalingsregeling worden getroffen met de zorgverzekeraar

Maatwerk

Zorgverzekeraar CZ heeft de afgelopen drie jaar al 20.000 verzekerden kunnen afmelden als wanbetaler. Dit is mogelijk door een aangepast beleid te voeren, waarbij klanten met een betalingsachterstand maatwerk wordt geboden.

CZ houdt daarbij rekening met de persoonlijke situatie van de klant en dat heeft volgens het ZiN zijn vruchten afgeworpen.

Bron: Zorgwijzer.nl

wanbetalers