DUO moet meer doen bij schulden van student

(Oud-)studenten kunnen in de problemen komen omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de schulden die zij opbouwen. De informatie en de waarschuwingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komen vaak niet goed over bij studenten. Ze begrijpen het ambtelijke taalgebruik niet of de informatie ‘verdwijnt’ tussen de post.

Dat is de vandaag bekendgemaakte conclusie van de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De schulden ontstaan als er iets misgaat met de aflossing van de studieschuld of als de student de ov-kaart niet tijdig stopzet na de studie. Uiteindelijk krijgt de helft van de studenten met een betalingsachterstand een deurwaarder aan de broek. In 2015 gebeurde dat ruim 140.000 keer.

Betalingsverzoeken

Van Zutphen vindt dat DUO niet op een goede manier communiceert met de (oud-)studenten over de schulden. Zo stuurt DUO weliswaar mails, betalingsverzoeken, notificaties en aanmaningen, maar studenten slaan hier vaak niet op aan. De communicatie moet actiever en persoonlijker, vindt hij.

Zo zou DUO er goed aan doen om de student te bellen nog voordat een deurwaarder wordt ingeschakeld. Dat levert volgens de ombudsman de overheid meer geld op en zo ontstaat meer waardering voor de dienst.

Kassa

Daarnaast hekelt de ombudsman het systeem dat studenten hun ov-kaart na hun studie direct zelf moeten stopzetten en anders een boete krijgen. Onlangs bleek uit onderzoek van het tv-programma Kassa dat studenten de afgelopen drie jaar in totaal bijna 140 miljoen euro aan boetes moesten betalen.

Van Zutphen vindt dat de overheid het stopzetten van de ov-kaart logischer moet maken. Ook studentenorganisaties dringen hier al jaren op aan. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt of het mogelijk is dat de kaart automatisch wordt stopgezet.

Quote

Studenten die met onverwachte schulden de arbeidsmarkt worden opgestuurd staan voor het begin van de wedstrijd al met 1-0 achter

Studentenorganisatie ISO

De ombudsman heeft ook tips voor studenten om schulden te voorkomen, onder meer door bereikbaar te blijven voor DUO.

Studentenorganisatie ISO wil dat het schuldprobleem snel wordt aangepakt. ,,Studenten die met onverwachte schulden de arbeidsmarkt worden opgestuurd staan voor het begin van de wedstrijd al met 1-0 achter. Daar heeft niemand baat bij. DUO en studenten lijken op dit moment een andere taal te spreken. Dat zorgt voor veel onbegrip en frustratie”, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg.

Bron: AD

schulden