Banken gaan namen bij IBAN-nummers checken om misverstanden te voorkomen
Vanaf dit jaar zullen banken bij elke overschrijving controleren of de naam en het rekeningnummer van de ontvanger overeenkomen. Daarmee komen ze tegemoet aan een veelgehoorde klacht: dat rekeninghouders per ongeluk geld overmaken naar de verkeerde, of het slachtoffer worden van oplichters.
Rabobank heeft de software die checkt of naam en IBAN-nummer corresponderen ontwikkeld en neemt die dit voorjaar in gebruik. De bank verkoopt het systeem door aan andere banken. Die zullen de naam-nummercontrole later dit jaar invoeren. ‘Nederlandse banken concurreren niet met elkaar op beveiligingsgebied’, zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Daarom is Rabobank bereid de software met andere banken te delen.
Het is al lang een veelgehoorde klacht onder thuisbankierders: een foutje is snel gemaakt en daarop staat een zware straf. Als een rekeninghouder een verkeerd, maar geldig IBAN-nummer invult, wordt het geld overgeboekt naar de verkeerde persoon. Banken controleren namelijk niet of de naam op de overschrijving overeenkomt met het ingevulde rekeningnummer. Wie zo’n vergissing maakt, moet hopen dat de ontvanger bereid is het geld terug te geven.
“Internetbankierders maken zeker 1.300 keer per maand geld naar de verkeerde over”
Vanwege Europese regelgeving moeten overboekers de naam van de ontvanger wel invullen, omdat die een rol kan spelen bij geschillen over een betaling. En het is handig voor het overzicht in de bankafschriften. Maar het is niet om te checken of rekeningnummer en naam wel overeenkomen. Alleen ING werkte al eerder met naamchecks, ook toen ING nog Postbank heette.
Volgens Betaalvereniging Nederland maken internetbankierders zeker 1.300 keer per maand geld naar de verkeerde over, vaak bij vergissing, maar ook door oplichting. Meer dan 40 duizend mensen ondertekenden in 2016 een petitie van tv-programma Opgelicht?! om de naamcheck in te voeren.
“Bij 80 procent van de verkeerde overboekingen geeft de ontvanger het geld terug”
Marjo Ladage (49) uit Hellevoetsluis maakte in september 2015 per ongeluk 17 duizend euro over naar een oude spaarrekening die niet meer van haar was. Het rekeningnummer stond inmiddels op naam van een Bulgaar. ‘Hij is er met het geld vandoor gegaan,’ vertelt Ladage. De verdachte werd op 15 december aangehouden op verdenking van verduistering, maar is inmiddels weer vrij. Er loopt nog wel een justitieel onderzoek.
Bij 80 procent van de verkeerde overboekingen die door een vergissing komen geeft de ontvanger het geld terug, zegt Beugel van de Betaalvereniging. Bijna 400 keer per maand is de begunstigde rekeninghouder te kwader trouw. Banken wachten met het blokkeren van de rekeningnummers van fraudeurs totdat meerdere mensen aangifte hebben gedaan. Eén aangifte is dus niet voldoende. Om hun geld terug te krijgen, moeten gedupeerden een rechtszaak aanspannen. Beugel: ‘Voor een paar honderd euro loont dat niet.’
“Steeds meer banken stoppen tevens met het opnieuw verstrekken van in onbruik geraakte rekeningnummers”
Zowel bij fraude als vergissingen kan de nieuwe naamcheck uitkomst bieden. Rabobank-klanten die door een fraudeur worden benaderd, krijgen vanaf dit voorjaar een waarschuwing als zij het verkeerde IBAN-nummer invoeren. Zo’n fraudeur doet zich bijvoorbeeld voor als de huisbaas en zegt dat hij een nieuw rekeningnummer heeft voor het overmaken van de huur. In de toekomst krijgt de bedotte huurder een melding dat het opgegeven rekeningnummer niet correspondeert met de naam van de huisbaas.
Steeds meer banken stoppen tevens met het opnieuw verstrekken van in onbruik geraakte rekeningnummers. Als het IBAN-nummer van Marjo Ladages opgezegde spaarrekening niet opnieuw was gebruikt voor de Bulgaar, was zij nooit haar geld kwijtgeraakt.
Ladage probeert ABN Amro nog aansprakelijk te stellen. Maar een rechter stelde de bank vorige maand in het gelijk, dus voorlopig ziet ze haar geld niet terug. De affaire bezorgt haar slapeloze nachten. ‘Ik heb jaren voor dit geld moeten werken, maar nu is alles één groot vraagteken.’
Bron: Volkskrant.nl